Skip to main content

Justin Bariso on tutkinut asiaa seuraavaa EQ, Applied kirjaansa vartenTätä varten hän on listannut 13 kohtaa kuvaamaan miten tunneälyä voi harjoittaa oikeassa elämässä. Tässä artikkelissa 7 kohtaa (jatkoa osalle 1).

7. Kiitä muita

Kaikki ihmiset kaipaavat tunnustusta ja arvostusta. Kun heidän luonnollisiin tarpeisiinsa vastaa tulee tämä tarve tyydytettyä ja siinä samassa välillenne kasvaa luottamusta.

Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että tietoisesti keskityt muiden hyveisiin. Alleviivaamalla mikä muissa saa sinut tuntemaan arvostusta heitä kohtaan kannustaa heitä olemaan paras versio itsestään.

8. Anna hyödyllistä palautetta

Negativisella palautteella on valtava potentiaali satuttaa toista. Tämän oivaltaminen auttaa palautteen udelleenmuotoilemisessa rakentavaksi palautteeksi, jotta vastaanottava osapuoli hyötyisi palautteestasi loukkaantumisen sijaan.

9. Pyydä anteeksi

Anteeksi pyytäminen vaati rohkeutta ja uskallusta, mutta osoittaa nöyryyttä, joka luonnollisesti vetää muita puoleesi.

Tunneälytaitojen myötä voi myös oivaltaa, ettei anteeksi pyytäminen välttämättä aina tarkoita, väärässä olemista. Se pikemminkin tarkoittaa, että arvostat enemmän ihmissuhteitasi kuin egoasi.

10. Anna anteeksi ja unohda

Vihan ylläpito ja vanhojen kaunojen mukana kantaminen on kuin puukko haavassa. Vaikka sinua loukannut henkilö jatkaa elämäänsä, sinä et anna itsellesi mahdollisuutta parantua.

Kun antaa anteeksi ja unohtaa asiat, estät muiden hallitsemasta tunteitasi ja näin ollen pystyt jatkamaan elämää.

11. Huolehdit velvollisuuksistasi

Tänä päivänä on yleistä unohtaa sovitut asiat, jos siltä tuntuu. Tietenkin Netflix leffan katsomatta jättäminen ystävän kanssa tuottaa vähemmän harmia kuin lapsellesi tehdyn lupauksen rikkominen tai ison työprojektin määräajan rikkominen.

Kun sanansa pitämisestä tekee tavan, isojen ja pienten asioiden suhteen, rakennat ympärillesi luottamusta ja uskottavuutta herättävän maineen.

12. Auta muita

Tehokkain tapa vaikuttaa toisten tunteisiin tapahtuu auttamalla heitä.

Suurinta osaa ihmisistä ei kiinnosta mistä koulusta valmistuit tai edes millaisia saavutuksia sinulla on vyön alla, mutta heitä kiinnostaa kuinka paljon aikaa viitsit käyttää muiden kuuntelemiseen ja auttamiseen. Oletko valmis käärimään hihat ja työskentelemään heidän rinnallaan?

Tällainen tapa toimia kasvattaa luottamusta ja innostaa muita ottamaan mallia.

13. Suojele itseäsi

Tunneälytaitoihin liittyy myös negatiivinen puoli ja voi huomata, kun joku joskus käyttää tunnetaitoja toisen manipulointiin tai oman agendansa eteenpäin viemiseen.

On tärkeää muistaa suojella itseään tällaiselta käytökseltä ja sen tekemiseen on hyvä hioa omia tunneälytaitoja.

Psykologi tieteilijä Daniel Goleman julkaisi 1995 kirjan, joka esitteli maailmalle tunneäly konseptin. Idea siitä, että lisäämällä kyvykkyyttämme ymmärtää tunteitamme paremmin, vaikuttaa suoraan mahdollisuuksiimme menestyä tämä malli levinnyt nopeasti ja on merkittävästi vaikuttanut siihen, kuinka ihmiset nyt ajattelevat tunteiden ja käytöksen merkityksestä.

Lähde:

Bariso, J. (2018). 13 Signs of High Emotional Intelligence. [online] Inc.com. Available at: https://www.inc.com/justin-bariso/13-things-emotionally-intelligent-people-do.html [Accessed 26 Feb. 2020].

Close Menu

Get in Touch Today

Helinä Mellanen

I thrive through training leaders and employees to utilize recent research findings on learning to use our emotional intelligence skills in the working environment

A: Lautatarhankatu 10, 00580 Helsinki
T: +358 400 515 969
E: helina@helinamellanen.com